Schrijf je een bedankmail na een sollicitatiegesprek en… | RED POPPY
Welkom bij Red Poppy - let's have a coffee
Ik heb dit bericht gelezen

Schrijf je een bedankmail na een sollicitatiegesprek en hoe?

Waarom?

Er zijn verschillende redenen waarom het sturen van een bedankmail een slimme zet is na een sollicitatiegesprek. Allereerst biedt het je de kans om de mensen met wie je hebt gesproken te bedanken voor hun tijd. Dit is een effectieve manier om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten.

Daarnaast helpt het versturen van een bedankmail de recruiter om jou beter te onthouden en frist het hun geheugen op over jouw profiel en wat je te bieden hebt. Recruiters voeren vaak meerdere gesprekken en het is gemakkelijk om kandidaten door elkaar te halen. Een bedankmail zorgt ervoor dat je opvalt en niet vergeten wordt.

Als de werkgever of recruiter reageert op je e-mail, biedt dit de gelegenheid om een vervolggesprek te starten. Dit kan leiden tot het verzoek om een dag mee te lopen om de functie en bedrijfscultuur beter te leren kennen. Het toont aan dat je oprecht geïnteresseerd bent en bereid bent extra moeite te doen om de baan te krijgen. Wees echter voorzichtig en stuur niet te veel e-mails, aangezien dit wanhopig kan overkomen en de werkgever kan irriteren.

Wat?

Variatie is key! Maar houd je zeker aan volgende elementen.

Opfrissing

Herinner de recruiter aan wie je bent en wanneer jullie elkaar hebben ontmoet. Gebruik specifieke details uit het gesprek om je bericht meer relevant te maken. Hiermee laat je zien dat je aandachtig hebt geluisterd en enthousiast bent over de mogelijkheid. Daarnaast dient het als extra geheugensteun voor de recruiter of werkgever.

Jij bent de geschikte kandidaat!


Laat nogmaals duidelijk zien welke unieke bijdrage jij als persoon kunt leveren en welke meerwaarde jij voor het bedrijf hebt. Jouw talent en unieke kwaliteiten zijn precies wat de recruiter nodig heeft en maken jou anders dan alle andere sollicitanten.

Wie?


Je stuurt de bedankmail naar de personen met wie je hebt gesproken. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar soms heb je geen e-mailadres van je gesprekspartner(s). Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de secretaresse het gesprek heeft geregeld en jou een uitnodiging heeft gestuurd.

Om te voorkomen dat je de bedankmail naar de verkeerde persoon stuurt, is het belangrijk om het juiste e-mailadres te vinden. Als je geen e-mailadres kunt vinden, kun je overwegen om via LinkedIn een bericht te sturen. LinkedIn is een professioneel netwerk en is geschikt voor dit soort situaties.

Als je met meerdere personen hebt gesproken, is het aan te raden om iedereen een aparte en persoonlijke e-mail te sturen. Het kan namelijk zijn dat het bericht intern wordt gedeeld. Het komt dan onpersoonlijk over als je hetzelfde bericht naar alle betrokkenen stuurt.

Wanneer?

Je moet de bedankmail niet te snel na het gesprek sturen, om niet wanhopig over te komen. Aan de andere kant mag je ook niet te lang wachten, zodat het gesprek nog vers in het geheugen van de recruiter zit en je voorkomt dat de beslissing al genomen is.

Wij raden aan om tussen de 24 en 48 uur na het sollicitatiegesprek een e-mail te versturen. Als je na enkele weken nog geen reactie hebt ontvangen, kun je altijd nog een e-mail sturen of even bellen om een update te vragen.

Tijd voor een voorbeeld!

Goedemiddag (naam),

Hartelijk dank voor het inspirerende gesprek van gisteren. Ik heb het als zeer positief ervaren en het heeft mij een helder beeld gegeven van zowel de functie als de bedrijfscultuur.

De rol sluit perfect aan bij mijn vaardigheden en interesses. Mijn passie voor … is iets wat mij al van jongs af aan drijft, en ik geloof dat deze functie daar uitstekend bij aansluit.

Nogmaals bedankt voor jouw tijd en aandacht. Ik kijk er enorm naar uit om als (functie) bij (naam bedrijf) aan de slag te gaan en ik zie jouw reactie met veel belangstelling tegemoet!

Met vriendelijke groet,

Naam

E-mail: [jouw e-mailadres]

Telefoonnummer: [jouw telefoonnummer]

LinkedIn: [jouw LinkedIn URL]