Omgaan met afwijzing na een sollicitatie | RED POPPY
Welkom bij Red Poppy - let's have a coffee
Ik heb dit bericht gelezen

Omgaan met afwijzing na een sollicitatie

Er zijn verschillende soorten afwijzingen. We bespreken er graag enkele en geven advies hoe je er het best mee kan omgaan.

Een vage afwijzing

Het gebeurt wel eens dat je bij sollicitatie of na een gesprek een vage afwijzing krijgt. Iets in de trant van ‘Er waren kandidaten die beter waren...’. Krijg je na doorvragen geen concreter of duidelijker antwoord dan leg je deze afwijzing best naast je neer. Het is jammer dat het bedrijf niet wat meer tijd neemt om je persoonlijke feedback te geven waar je iets uit kunt leren.

De 'klik'

Tijdens sollicitatie gesprek kan het voorvallen dat er geen klik is tussen sollicitant en de manager. De sollicitant past niet binnen de bedrijfscultuur en vaak is dit niet op feiten gebaseerd. Hoewel jij, als sollicitant, dit anders kunt ervaren en geneigd bent het gevoel tegen te spreken, is dit niet effectief. Het besluit is immers al genomen en uiteindelijk zal je als sollicitant ook inzien dat dit niet het bedrijf is voor jou.

Twijfel

Na sollicitatie krijg je soms de terugkoppeling dat er twijfel is over jouw geschiktheid of wil men graag nog iemand anders spreken ter vergelijking. Hierdoor sta je een tijdje in de wacht tot er een definitieve beslissing wordt genomen. Hoewel je hier deels niets aan kunt doen, is het vaak mogelijk om bij twijfel een extra gesprek te voeren om deze weg te nemen. Vraag daarom of de organisatie openstaat voor een gesprek om de twijfels te bespreken. Het kan spannend zijn, maar je hebt niets te verliezen.

We denken dat…

Heb je misschien ook al eens meegemaakt. "We denken dat je niet in het team past" of "We denken dat je na een half jaar bent uitgekeken." Vooral die laatste kan verwarrend zijn, omdat het als een stelling klinkt die uitnodigt tot een reactie. In werkelijkheid is het een definitieve afwijzing. Het is belangrijk om te accepteren dat het besluit genomen is en dat iedereen zijn eigen mening mag hebben, ook al voelt deze voor jou niet kloppend. Accepteren is in deze situatie het beste wat je kunt doen.

Persoonlijkheid

Misschien wel de meest pijnlijke afwijzing omdat dit feedback is op iets dat je niet zomaar kan veranderen. Feedback als, ‘je was te aanwezig’, ‘je bent te verlegen’, ‘ je springt van de hak op de tak’… Het is niet de bedoeling om je persoonlijkheid te veranderen voor een functie. Misschien kan je in dit geval wel eens nadenken of de functie waarvoor je solliciteert wel volledig bij je persoonlijkheid past.

De waardevolle afwijzing

Met de afwijzingen die we net overlopen hebben, ben je in se niet onmiddellijk verder geholpen. Gelukkig heb je ook nog waardevolle afwijzingen die zorgvuldig onderbouwd zijn. Inhoudelijk is de terugkoppeling niet kritisch maar positief en gericht op zaken waar je in kan groeien.

Wees dankbaar dat je een waardevolle terugkoppeling kreeg en bekijk wat je eruit kunt leren.

Onderzoek wat je herkent in de terugkoppeling. Als je iets niet herkent, vraag dan mensen in je omgeving om feedback, zodat je jouw blinde vlekken kunt verkleinen.

Als je de terugkoppeling wel herkent, bedenk dan wat je in een volgend gesprek anders kunt doen. Bijvoorbeeld, als je te horen kreeg dat je niet goed was voorbereid, werk dan aan je voorbereiding. Kortom, stel jezelf altijd de vraag wat je van de feedback vindt en hoe je hiervan kunt leren.

Je eigen mening

Voor je feedback krijgt, is het belangrijk dat je eerst zelf gaat nadenken wat je van het gesprek vond. Het kan ook zijn dat jij als sollicitant je niet goed voelde bij het bedrijf of de functie. In dit geval is het ook belangrijk dat jij deze eerlijke feedback meegeeft aan het bedrijf.