De don'ts van een sollicitatiegesprek | RED POPPY
Welkom bij Red Poppy - let's have a coffee
Ik heb dit bericht gelezen

De don'ts van een sollicitatiegesprek

Salarisindicatie


Tijdens een sollicitatiegesprek vragen ze vaak naar je salarisverwachting. Je antwoord hierop kan van invloed zijn op het verder verloop van het gesprek. Werkgevers hebben de neiging om prijs te associëren met kwaliteit.

Als je een te laag of te hoog salaris voorstelt, kan de werkgever denken dat je niet geschikt bent voor de functie of dat je boven je niveau solliciteert. Een te lage salarisindicatie kan leiden tot onderschatting, waarbij de werkgever twijfelt aan je geschiktheid voor de functie. Aan de andere kant kan een te hoog salarisvoorstel ervoor zorgen dat je niet wordt gekozen, omdat de werkgever mogelijk niet aan je verwachtingen kan voldoen.

Je mag niet vergeten dat geld een extrinsieke motivatie is. Een loon zorgt er niet voor dat jij het werk zelf leuker gaat vinden en zal op lange termijn als vanzelfsprekend worden ervaren. Probeer dan ook op zoek te gaan naar een baan, waar je naast een goed salaris ook veel plezier en voldoening uit haalt.

Liegen

Het is belangrijk om authentiek te blijven en niet te overdrijven over je vaardigheden, opleidingen of werkervaring. Door te liegen creëer je onrealistische verwachtingen bij de werkgever, wat kan leiden tot teleurstelling en problemen in de toekomst.

Het is beter om eerlijk te zijn over je capaciteiten en ervaring. Op deze manier bouw je aan een betrouwbaar imago en vergroot je de kans op een succesvolle samenwerking. Wees jezelf en laat zien wat je echt te bieden hebt.

Slecht praten over je ex-werkgevers

Het spreken over voormalige werkgevers met respect komt professioneel over en getuigt van volwassenheid. Daarnaast kan het uiten van negativiteit over voormalige werkgevers een potentiële werkgever afschrikken en de indruk wekken dat je moeilijk bent om mee samen te werken.

Tijdens het sollicitatiegesprek is het beter om de focus te leggen op de positieve aspecten van je ervaringen en wat je hebt geleerd, zelfs als de ervaringen niet ideaal waren. Dit laat zien dat je constructief bent en in staat bent om van uitdagingen te leren.

Handdruk en oogcontact

Zorg voor een goede eerste indruk, het geven van een slappe handdruk en het niet maken van oogcontact is dus geen goed idee. Zorg in het algemeen voor een verzorgd en net voorkomen. Let ook op je houding, een futloze houding, zenuwachtig gewriemel of te serieus zijn kan je ook beter niet doen. Wees vooral jezelf!

Te weinig vragen stellen

Een veelvoorkomende fout tijdens een sollicitatiegesprek is het niet stellen van genoeg vragen. Velen denken dat het gesprek alleen draait om het beantwoorden van vragen, maar dat is niet het geval. Door vragen te stellen, laat je zien dat je goed voorbereid bent, oprecht geïnteresseerd bent en beschikt over de juiste kennis en vaardigheden.

Bovendien kun je met de juiste vragen inspelen op gedeelde interesses en de kans op een goede klik vergroten. Denk dus op voorhand even na over de vragen waar je graag een antwoord op hebt.